Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Κατηγορούμενος ο γιατρός για το θάνατο του Στειακάκη


Η πολύκροτη υπόθεση του θανάτου του ιατροδικαστή Γιάννη Στειακάκη, που έχασε τη ζωή του μετά από χειρουργική επέμβαση στο ΠΑΓΝΗ, φτάνει, πέντε χρόνια μετά, στην δικαστική αίθουσα. 


Η απίστευτη ιστορία που επί τέσσερα χρόνια, είχε καταγραφεί ως ένας θάνατος από παθολογικά αίτια, ερευνήθηκε και αποκαλύφθηκε μετά από μια ανώνυμη επιστολή που έφτασε στους αρμοδίους. Και έφερε με ταχύτατες διαδικασίες, την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου. 


Αύριο, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει, ο καθηγητής και διευθυντής της ουρολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε, ήταν ο επικεφαλής του χειρουργείου, στην επέμβαση που υποβλήθηκε ο άτυχος ιατροδικαστής.

Το πόρισμα, στο οποίο ουσιαστικά στηρίζεται και το κλητήριο θέσπισμα με το οποίο εισάγεται σε δίκη η υπόθεση, αποφαίνεται ότι υπήρξαν ιατρικά λάθη και παραλείψεις κατά την επέμβαση αφαίρεσης όγκου από το νεφρό του καθηγητή, γεγονός που προκάλεσε πολυοργανική ανεπάρκεια και οδήγησε στο θάνατό του.

Η επιστολή και η ΕΔΕ

Η υπόθεση ίσως να μην έφτανε ποτέ στην δικαστική αίθουσα εάν, 4 χρόνια μετά τον θάνατο του ιατροδικαστή, δεν έφτανε στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και στο γραφείο της Εισαγγελίας Ηρακλείου μια ανώνυμη επιστολή, σύμφωνα με την οποία ο χαμός του Γιάννη Στειακάκη έπρεπε να διερευνηθεί, γιατί υπήρχαν πολλά σκοτεινά σημεία στη διαχείριση του περιστατικού.

Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ σε συνεργασία με την Εισαγγελία, αποφάσισε να ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση και έδωσε εντολή για την διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο πανεπιστημιακός γιατρός της Ορθοπεδικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου κ. Γιώργος Κοντάκης που ανέλαβε την ΕΔΕ, κατέληξε σε πόρισμα το οποίο αποκάλυψε σοβαρά μη αναστρέψιμα λάθη, τα οποία οδήγησαν στον θάνατο τον ιατροδικαστή.

Η επέμβαση που ανέλαβε ο διευθυντής της ουρολογικής κλινικής με την ομάδα του, στις 15 Δεκεμβρίου 2008, αφορούσε στην αφαίρεση όγκου από τον ουρητήρα με παράλληλη αφαίρεση του αριστερού νεφρού, του Γιάννη Στειακάκη.

Σύμφωνα με το πόρισμα, στην προσπάθεια αφαίρεσης του νεφρού κόπηκαν εκτός του αγγείου του νεφρού περισσότεροι του ενός αγγειακοί-αρτηριακοί κλάδοι, με αποτέλεσμα να κοπούν οι αρτηρίες που αιμάτωναν το γαστρεντερικό σωλήνα και το συκώτι, με συνέπεια ο θάνατός του να είναι ταχύτατος και αναπόφευκτος.

Η επιδείνωση

Ο Στειακάκης μετά το χειρουργείο πέρασε μια βασανιστική νύχτα με έντονους πόνους στη κοιλιά και έντονες ζαλάδες. Τα αυμπτώματα χειροτερεύουν και λίγες ώρες αργότερα εισάγεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με ανεπάρκεια σε πολλά όργανα. Χειρουργείται ξανά το απόγευμα της 16ης Δεκεμβρίου, με υποψία νέκρωσης του εντέρου. Ο άτυχος ιατροδικαστής καταλήγει το ίδιο βράδυ στις οχτώ και τέταρτο.

ΠΗΓΗ www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...