Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Συνεχίζεται η δίκη για το διπλό φονικό στην Κρήτη

Συνέχεια στην πολύκροτη υπόθεση για το διπλό φονικό στον Προφήτη Ηλία Κρήτης, τον Ιούνιο του 2012, δίνεται σήμερα Δευτέρα στο Μικτό Ορκωτό της Νεάπολης.


Οι εντάσεις το προηγούμενο διάστημα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν έλειψαν, με τους μάρτυρες της υπόθεσης αυτή τη φορά να είναι πέντε. 

Τα αστυνομικά μέτρα στο Μικτό Ορκωτό της Νεάπολης αναμένονται και πάλι δρακόντεια, όπως αμείωτη αναμένεται η κοσμοσυρροή μέσα κι έξω από το δικαστήριο.


Τι προηγήθηκε

Η τέταρτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας είχε γίνει στις 20 Νοεμβρίου με την κατάθεση του Νίκου Μαρτιμιανάκη, του προέδρου της Επιτροπής Κατά της Βίας και Εγκληματικότητας, που έχει συσταθεί στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, και βασικού μάρτυρα στην υπόθεση, καθώς ήταν παρών στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πλατεία του χωριού. Ο πρόεδρος κατέθεσε ότι είδε τον 52χρονο κρεοπώλη να πυροβολεί και να σκοτώνει τον Πρίαμο Ξυδάκη.

«Αν δε φεύγαμε γρήγορα, θα σκοτώνονταν κι άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι το δεύτερο θύμα, και συγκεκριμένα ο Μανόλης Σταυρουλάκης, ήταν ατυχής που δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί από το καφενείο, όπου καθόταν, ή να πέσει κάτω από το τραπέζι, όπως έκανε ο εν λόγω μάρτυρας για να γλιτώσει. Αναφορά έγινε και στον αριθμό των πυροβολισμών από το φονιά, όπου επιβεβαιώθηκαν οι προχθεσινές μαρτυρίες που έκαναν λόγο για δύο με τρεις πυροβολισμούς.
Επίσης, ανέφερε ότι πήγε να πάρει ένα μαξιλάρι από το σπίτι του, που είναι σε απόσταση 50 μέτρων από το καφενείο, για να ακουμπήσει το κεφάλι του ο Μανόλης Σταυρουλάκης, ο οποίος βρισκόταν ακόμη εν ζωή.

Έκανε κύκλους 

Εκείνη τη στιγμή, όπως κατέθεσε, είδε τον έναν από τους κατηγορούμενους αδελφούς του φονιά να κάνει κύκλο με το αυτοκίνητό του και να κατευθύνεται με το όχημά του προς το μέρος του δεύτερου κατηγορούμενου αδελφού, που είχε πάρει με το αυτοκίνητό του στο κυνήγι τον πατέρα του Πρίαμου Ξυδάκη. Μάλιστα, μέσα στο αυτοκίνητο του είπε ότι είχε τον τραυματισμένο στο λαιμό πρωτανιψιό του, δηλαδή τον ανήλικο γιο του 52χρονου κρεοπώλη, εξαιτίας του οποίου άρχισαν όλα.

Και όπως τονίστηκε, αντί να πάει τον τραυματισμένο ανιψιό του στο νοσοκομείο, έκανε κύκλους στο χωριό καταδιώκοντας τον πατέρα του σκοτωμένου Πρίαμου. Το γεγονός αυτό προκύπτει, λέει, και από τις επίσημες αναφορές του νοσοκομείου, σχετικά με το χρόνο άφιξης στα επείγοντα του ανήλικου τραυματία από τη μία και των θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης από την άλλη... Οι νεκροί... προηγήθηκαν, παρά το γεγονός πως τα ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο της συμπλοκής μετά τους θείους του ανήλικου.

Υπό ομηρία

Ο ίδιος μάρτυρας υπογράμμισε ότι το χωριό ήταν καθημερινά υπό την ομηρία της οικογένειας των κατηγορουμένων, που μεταξύ άλλων έσπερναν το φόβο, έκλεβαν, καταπατούσαν και απειλούσαν, ενώ φέσωναν κιόλας, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι έπεσε ο ίδιος πριν χρόνια θύμα όταν τους έκανε δουλειά ως επιπλοποιός και πήρε ακάλυπτη επιταγή.
Ένταση υπήρξε, τέλος, όταν τους αποκάλεσε «σπείρα, που λειτουργούσαν ως συμμορία όλοι μαζί και μετά από συνεννόηση μεταξύ τους».

Απειλούσε

Ακολούθησε η μαρτυρία του Γιάννη Ξυδάκη, ενός άλλου κατοίκου του χωριού και συγγενούς του μακαρίτη Πρίαμου Ξυδάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε προηγούμενη κατάθεση που αφορούσε στον έναν κατηγορούμενο αδελφό του φονιά, ότι βρέθηκε οπλισμένος στο χώρο αμέσως μετά το μακελειό και απειλούσε τους πάντες.

Κατάθεση έδωσε και άλλος συγγενής του ενός θύματος και συγκεκριμένα ο Μιχάλης Ξυδάκης, ο οποίος περιέγραψε το σκηνικό με τους άσκοπους πυροβολισμούς από το γιο του 52χρονου κρεοπώλη, που αποτέλεσε και την αφορμή για το διπλό φονικό.

«Είχε το πιστόλι στη μέση του και το έδειχνε προκλητικά», ανέφερε μεταξύ άλλων για τον έναν από τους δύο αδελφούς του φονιά στην κατάθεσή του ο τέταρτος κατά σειρά μάρτυρας Μιχάλης Ανωγειανάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κατάθεση του τελευταίου κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία μάρτυρα, του Νίκου Καλονάκη, που έψηνε σουβλάκια τη μοιραία, όπως αποδείχθηκε, βραδιά του Κλήδονα. Όπως ανέφερε, ο ένας αδελφός του φονιά, που πήγε να πάρει σουβλάκια, είδε ότι ήταν ζωσμένος με πιστόλι. Μάλιστα, από τον καταιγισμό των ερωτήσεων των δικηγόρων, ο μάρτυρας φάνηκε πως θυμόταν αρκετές λεπτομέρειες, αφού είπε ακόμη ότι ο... πιστολέρο φορούσε μπλούζα κόκκινου χρώματος.

Πηγή : neakriti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...