Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Κόντρες θανάτου με ... φιλοθεάμον κοινό στους δρόμους της Κρήτης

Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σε σημεία του δρόμου από το Ηράκλειο προς τη Μεσαρά όπου ορισμένοι θεωρούν ότι μπορούν να στήνουν αυτοσχέδιες κόντρες. Πρόκειται για το τμήμα του δρόμου αμέσως μετά τον κόμβο για ΠΑΓΝΗ καθώς και για ένα ακόμα κομμάτι του στο ύψος του πρώην δήμου Παλλιανής.

Δύο μεγάλες ευθείες του δρόμου φαντάζουν στα μάτια ορισμένων – κυρίως πιτσιρικάδων – πεδίο δόξης λαμπρό. Έτσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αλλά και με αυτόπτες μάρτυρες, συγκεντρώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κάνοντας … αγώνες με μηχανές αλλά και με αυτοκίνητα.

Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται είναι τρομακτικές όπως και ο κίνδυνος για οδηγούς και επιβαίνοντες καθώς όμως και για τους διερχόμενους οδηγούς που δεν φαντάζονται τι τους περιμένει. Σε όλο αυτό το σκηνικό του τρόμου όμως δεν είναι μόνο οδηγοί και συνεπιβάτες αλλά είναι και ένας μεγάλος αριθμός θεατών.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που επικρατούσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στον κόμβο του ΠΑΓΝΗ όπου αμέσως μετά τα φανάρια, στον παράδρομο ήταν συγκεντρωμένα περισσότερα από 50 άτομα που είχαν σκαρφαλώσει στο προστατευτικό κιγκλίδωμα του δρόμου περιμένοντας να περάσουν τα διερχόμενα οχήματα και ξεκινήσει ο … αγώνας.

Φωνές, φασαρία αλλά –κυρίως – ο κίνδυνος να βρεθεί κάποιος από τους θεατές των απαράδεκτων αγώνων στο οδόστρωμα είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Όσο για τους συμμετέχοντες οδηγούς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι λίγοι και σε κάθε περίπτωση εμφανίζονται όλο και περισσότεροι.

Το επικίνδυνο σκηνικό κάθε φορά γίνεται γνωστό στις διωκτικές αρχές που φροντίζουν να εμφανίζονται στα σημεία που γίνονται οι κόντρες και να διαλύουν τις παρέες πριν η κούρσα ξεκινήσει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό γίνεται δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον και κάθε φορά οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και της τροχαίας τρέχουν- λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα - προκειμένου να προλάβουν την κόντρα!

Στη θέα των αστυνομικών οδηγοί με αυτοκίνητα και μηχανές φροντίζουν να εξαφανιστούν, ενώ εξαφανίζονται και οι θεατές. Και βεβαίως τα αδικήματα που βεβαιώνονται σε αυτές τις διαδικασίες είναι και πολλά, όσο για τα πρόστιμα είναι εξαιρετικά τσουχτερά. Έτσι όποιος πιάνεται κάνοντας σούζες ή κόντρες μπορεί να βρεθεί χωρίς δίπλωμα και άδεια για 30 μέρες, και με 700 ευρώ πρόστιμο αν το αδίκημα είναι μόνο οι επικίνδυνοι ελιγμοί.

Αν σε αυτό προστεθούν, κράνος, κόκκινο φανάρι ή ότι άλλο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πρόστιμα είναι … τεράστια. Και βέβαια, υπάρχουν πάντα και οι 9 βαθμοί στο δίπλωμα οδήγησης!

Όμως το θέμα δεν είναι τα λεφτά, το θέμα είναι ότι αυτά τα παιδιά – πιτσιρικάδες στην πλειοψηφία – δεν υπολογίζουν την ίδια τους τη ζωή. Αφήστε τους βαθμούς, τις ποινές και τα πρόστιμα… Αν σκεφτούν τη ζωή τους, δεν πρέπει να λειτουργούν έτσι, έλεγε στο prismanews.gr υψηλόβαθμος αξιωματικός που επί σειρά ετών βλέπει παιδιά να χάνονται στην άσφαλτο από τέτοιου είδους χειρισμούς …

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο τμήμα τροχαίας Ηρακλείου υπάρχουν αυτές τις μέρες περισσότερα από 200 κατασχεμένα μηχανάκια που οι κάτοχοι τους τα είχαν πειράξει ! Η τροχαία για να τα επιστρέψει ζητά από τους γονείς των παιδιών τα οχήματα να επανέλθουν στην πρότερη εργοστασιακή κατάσταση, που δε θα απειλεί τη σωματική ακεραιότητα του οδηγού ενώ κρατά και τις πινακίδες μέχρι την εξόφληση των προστίμων, τα οποία δεν είναι καθόλου χαμηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...