Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο 32χρονος άνδρας που κάθησε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου για συνέργεια στην εν ψυχρώ δολοφονία του 38χρονου βενζινοπώλη Μάρκου Λαμπράκη το Φεβρουάριο του 2005 , ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση επίσης δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013.


Το Δικαστήιρο υιοθέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα, κρίνοντας ότι δεν προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία επαρκή στοιχεία ενοχής του και τον απάλλαξε από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού.


Στην απολογία του ο 32χρονος αρνήθηκε για μια ακόμα φορά οποιαδήποτε εμπλοκή με την δολοφονία του πρατηριούχου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ούτε καν έκανε παρέα εκείνη την περίοδο με τον βασικό κατηγορούμενο, ο οποίος έχει δολοφονηθεί με δράστη τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος επίσης δεν ζει!

Το ιστορικό 

Ήταν Φεβρουάριος του 2005 όταν ο 38χρονος πρατηριούχος Μάρκος Λαμπράκης, από την Ιεράπετρα, εκτελείται εν ψυχρώ. Πυροβολείται σχεδόν εξ επαφής στο πρόσωπο. Η δολοφονία του άτυχου οικογενειάρχη συγκλονίζει ενώ μυστήριο καλύπτει το κίνητρο της εκτέλεσης, καθώς όπως είχε αναφερθεί, οι εισπράξεις στην ταμειακή μηχανή βρέθηκαν απείραχτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πατρίς παρά τις έρευνες των Αρχών, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο. Τον Φεβρουάριο του 2013, ακριβώς οχτώ χρόνια από το έγκλημα του 38χρονου πρατηριούχου, μία νέα δολοφονία αλλά και ένας θάνατος από ναρκωτικά «δίνουν» στην ΕΛ.ΑΣ πληροφορίες για την υπόθεση του παρελθόντος και ο φάκελος ανοίγει ξανά. Στην πραγματικότητα οι ...πληροφορίες αυτές «στέκουν» από το 2006, όμως φαίνεται ότι δεν αξιολογούνται ως βάσιμες από τις αρμόδιες Αρχές.

Σε ένα αυτοσχέδιο παράπηγμα στην περιοχή Νταμάρια Κατσαμπά εντοπίζεται νεκρός ένας 36χρονος τοξικομανής, ο οποίος κατάγεται από την Ιεράπετρα. Το κεφάλι του έχει συνθλιβεί πιθανότατα από σκεπάρνι. Πολύ γρήγορα η Αστυνομία ταυτοποιεί τον δράστη της δολοφονίας. Πρόκειται για έναν 28χρονο, επίσης τοξικομανή από την Ιεράπετρα, ο οποίος όμως δεν συλλαμβάνεται ποτέ. Ο νεαρός που σκότωσε τον 36χρονο φίλο του για τις δόσεις του εντοπίζεται λίγες ώρες αργότερα νεκρός στις τουαλέτες του ΚΤΕΛ Ηρακλείου, στο λιμάνι. Ο θάνατος του αποδίδεται σε χρήση ναρκωτικών.

Ποια σχέση όμως μπορεί να έχουν οι δύο προαναφερόμενοι θάνατοι με την δολοφονία του 38χρονου πρατηριούχου;

Όπως αναφέρεται, ο 28χρονος αφού σκότωσε τον φίλο του, τηλεφώνησε στην μητέρα του, στην Ιεράπετρα και φέρεται να της είπε: «σκότωσα τον Η...Καλά του έκανα, γιατί αυτός «έφαγε» τον Μάρκο τον βενζινά».

Τα όσα της αποκάλυψε ο γιος της, στην τελευταία τους συνομιλία, η μητέρα τα κατέθεσε ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας.

Από αυτήν την μαρτυρία αλλά και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις συγγενών του 28χρονου, οι Αρχές άνοιξαν εκ νέου το φάκελο της υπόθεσης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μοιραίο βράδυ στο πρατήριο μπήκε ο 36χρονος, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή, μαζί με έναν 32χρονο τοξικομανή, ο οποίος φέρεται να κρατούσε τσίλιες. Μετά την εκτέλεση του πρατηριούχου, οι δύο τράπηκαν σε φυγή, ξεφορτώθηκαν την φονική καραμπίνα και συνέχισαν την ζωή τους.

Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του 36χρονου, τον Φεβρουάριο του 2013 και τα όσα αποκαλύφθηκαν, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 32χρονου.

Ερωτηματικά;

Προκαλεί εντύπωση αλλά και σειρά ερωτηματικών ότι ο 28χρονος, τον Φεβρουάριο του 2006, δηλαδή ένα χρόνο μετά την δολοφονία του πρατηριούχου, πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας. Στην κατάθεση που έδωσε, επικαλούμενος την μαρτυρία τρίτου, κατονόμαζε τους δράστες της δολοφονίας του 38χρονου, αναφερόμενος στον 36χρονο και στον 32χρονο. Είχε αναφερθεί ακόμα στις πιθανές συνθήκες της δολοφονίας. Είχε αναφέρει δηλαδή είτε ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε και το θύμα χτυπήθηκε στο κεφάλι με αποτέλεσμα οι δύο να πανικοβληθούν είτε ότι ο 38χρονος κατάφερε να βγάλει την κουκούλα του ενός  και έτσι τον σκότωσαν.

Ο 28χρονος επιβεβαίωσε τα όσα είχε πει στο Αστυνομικό Τμήμα και σε κατάθεση που έδωσε ένα μήνα μετά στον ανακριτή Λασιθίου, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση.

 cretalive.gr