Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η νύχτα στο Ηράκλειο έγινε ...ζούγκλα!

Συμπλοκές, μαχαιρώματα, πυροβολισμοί, απειλές και εκβιασμοί καταγράφονται όλο και πιο συχνά στην νυκτερινή ζωή του Ηρακλείου. Αρκετά περιστατικά δεν φθάνουν καν στα φώτα της δημοσιότητας γιατί πολύ απλά δεν καταγγέλλονται. 

Ο νόμος της σιωπής είναι ακόμα πιο ισχυρός στον κόσμο της νύχτας. Όμως και στις περιπτώσεις για τις οποίες κινείται αυτεπάγγελτα η διαδικασία, το τοπίο παραμένει «ομιχλώδες» καθώς τα στόματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παραμένουν κλειστά.

Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Θα ήταν αστείο να ισχυριστούμε ότι «ανακαλύψαμε την Αμερική». Όμως προκαλεί πραγματικά προβληματισμό η έκταση της ανομίας και της βίας στην νυχτερινή ζωή του Ηρακλείου, κάτι που ίσως μπορεί να αποδοθεί στην γενικότερη κρίση που ζούμε, κρίση που έχει τον δικό της αντίκτυπο στο μοίρασμα της πενιχρής πλέον ...πίτας.

Αυτή είναι η μία και πιο σοβαρή όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με την αρνητική ψυχοσύνθεση κάποιων θαμώνων, οι οποίοι με την παραμικρή αφορμή είναι έτοιμοι να τα κάνουν γυαλιά-καρφιά, να τραβήξουν μαχαίρι ή και όπλο.

Η τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με την ασυδοσία ή ακριβέστερα παρανομία στην λειτουργία αρκετών καταστημάτων διασκέδασης, καθεστώς που εντείνει τον «πόλεμο» ανταγωνισμού, τις περισσότερες φορές με αθέμιτα μέσα.

Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται περιστατικά όπως οι εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, εμπρηστικών ενεργειών ή πρόκλησης φθορών με πυροβολισμούς, για τα οποία δημοσιογραφικά είθισται να λέγεται ότι «πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Συγκεκριμένα άτομα στην «μαύρη λίστα»

Σε πολλά από τα περιστατικά βίας και ανομίας που εκτυλίσσονται αρκετές νύχτες στην πόλη του Ηρακλείου οι πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι. Έχουν όνομα και επώνυμο και τους γνωρίζουν τόσο η Αστυνομία όσο και οι καταστηματάρχες που αναγκάζονται να τους υπομένουν υπό το φόβο αντιποίνων.

Αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι τα άτομα που προκαλούν συστηματικά προβλήματα, δεν ξεπερνούν τα δέκα με δώδεκα. Χαρακτηρίζονται από την γνωστή σε όλους μας «καπετανίστικη» συμπεριφορά, οπλοφορούν και αρέσκονται στο να προκαλούν καυγάδες είτε γιατί έτσι το «γουστάρουν» είτε για να βγάλουν ...«μεροκάματο» με την γνωστή μέθοδο των απειλών και εκβιασμών. Απαιτούν να μην τους φέρνει κανένας αντίρρηση, να πίνουν τσάμπα οι ίδιοι και οι παρέες τους, διαφορετικά δεν το έχουν σε τίποτα να τα κάνουν γυαλιά-καρφιά ή να τραβήξουν ακόμα και όπλο, όπως έχει συμβεί κατ’ επανάληψη, μέσα σε μαγαζί με δεκάδες θαμώνες.

Ουσιαστικά, αυτοί οι δέκα-δώδεκα άνθρωποι, κάποιοι «παρεάκι» μεταξύ τους, τρομοκρατούν τη νύχτα του Ηρακλείου και ενεργούν τόσο σε βάρος των Ηρακλειωτών που θέλουν μία ήρεμη νυκτερινή έξοδο αλλά και σε βάρος των επιχειρηματιών που κάνουν τα πάντα ώστε να δουλέψουν τα μαγαζιά τους και να πληρώσουν δάνεια, μισθοδοσίες και άλλες υποχρεώσεις.

Γνωστός επιχειρηματίας του Ηρακλείου ανέφερε στο «Cretalive» ότι για να γλυτώσει από τους εκβιασμούς και τις φασαρίες, υποχρεώθηκε έμμισθα να «στρατολογήσει» άτομα με επιρροή στην νύχτα ώστε να μην πλησιάζουν οι ...άλλοι. Και αυτή είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται μάλλον ευρύτερα . Από τα άτομα που βρίσκονται μονίμως στο «κάδρο» των Αστυνομικών Αρχών, ορισμένα έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Δικαιοσύνη για σοβαρές υποθέσεις. Άλλοι την «γλύτωσαν φθηνά» στο πλαίσιο του Αυτοφώρου. Το ζητούμενο ωστόσο είναι ότι ακόμα και αν σε πρώτη φάση βρεθούν μάρτυρες κατηγορίας , οι πιέσεις που τους ασκούν στην συνέχεια είναι τόσο ασφυκτικές που αναγκάζονται να αλλάξουν τις καταθέσεις τους και να τους ρίξουν στα μαλακά. Και το έργο επαναλαμβάνεται.



cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...