Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Πάνω από το 50% των τροχαίων στην Κρήτη είναι δικυκλιστές – 23 νεκροί μέχρι σήμερα με μηχανή!


Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τα θανατηφόρα τροχαία που έχουν καταγραφεί στο Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα, με τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν χάσει τις ζωές τους να είναι δικυκλιστές! Ήδη 41...
συνάνθρωποι μας έχουν γίνει θυσία στο βωμό της ασφάλτου, με τους 23 να οδηγούν μηχανή όταν συνέβη το μοιραιο.


Μετά το νέο θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε χθες στην λεωφόρο Παπαναστασίου, όπου ένας 30χρονος έχασε τη ζωή του, η τοπική κοινωνία κοιτάει αποσβολωμένη τη λίστα των θυμάτων να μεγαλώνει.

Ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Ατυχημάτων «ΕΣΥΠΡΟΤΑ» κ. Γιάννης Λιονάκης, δήλωσε με προβληματισμό ότι αυτή είναι η χειρότερη περίοδος για τους αναβάτες μοτοσικλετών, συμπληρώνοντας ότι χάνονται πολλοί δικυκλιστές, στην πλειονότητα τους, νεαρής ηλικίας.

«Είναι τα αυγουστιάτικα καλοκαίρια της Κρήτης που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αποτελούν τη χειρότερη περίοδος για τους αναβάτες μηχανών. Δυστυχώς χάνουμε πολλούς νέους ανθρώπους, ηλικίας 30 ετών και κάτω, σε ποσοστό 80%, με τη μηχανή τους να γίνεται το μέσο με το οποίο οδηγούνται στο θάνατο», ανέφερε ο κ. Λιονάκης.

Την ίδια ώρα τα στατιστικά στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων συγκλονίζουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη στιγμή που οι μηχανές είναι οι μισές σε αριθμό από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, το ποσοστό των τροχαίων και των θυμάτων με δίκυκλα ξεπερνάει το 50%!

«Μαζί με τον 30χρονο, έχουμε φτάσει τους 41 νεκρούς από τροχαία και εκείνο που προβληματίζει περισσότερο από ότιδήποτε άλλο είναι ότι από το συνολικό αριθμό οι 23 είναι δικυκλιστές

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι το μέγεθος του προβλήματος, αν αναλογιστεί πως το μέσο εκείνο, το οποίο είναι το μισό σε αριθμό από αυτό των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν, δίνει διπλάσιους νεκρούς. Τα προηγούμενα χρόνια η αναλογία των θυμάτων ήταν περίπου στο 38%, φέτος όμως έχει ξεπεράσει το 50%». Και αυτό πρέπει να προβληματίσει», τονίζει ο κ. Λιονάκης


Η οικονομική κρίση… σκοτώνει


Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας παράγοντας για την αύξηση των τροχαίων με δίκυκλα είναι και η… οικονομική κρίση. Και αυτό γιατί εν μέσω οικονομικής δυσχέρειας ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν τη χρήση δικύκλου, καθώς είναι ένα μέσο λιγότερο κοστοβόρο σε σχέση με το αυτοκίνητο, τόσο στην κατανάλωση καυσίμων, όσο και στη συντήρηση του, αλλά και τα λοιπά έξοδα του.

Κάτι που επισήμανε και ο πρόεδρος του «ΕΣΥΠΡΟΤΑ» ο οποίος όμως αναφέρθηκε και στα ελλιπή μέτρα προστασίας από τους οδηγούς, αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα

«Όταν δε φοράμε μια στολή σωστή ή όταν δεν φοράμε έστω το κράνος, τότε μια ολιγωρία στην οδήγηση μας ή ένα λάθος, μας θέτει σε κίνδυνο, από τον οποίο μπορεί να χάσουμε τη ζωή μας στην παραμικρή απροσεξία, όντας εκτεθειμένοι. Ακόμη και μέσα στην πόλη, ακόμη και με μικρές ταχύτητες οι συνέπειες ενός λάθους μπορεί να είναι οδυνηρές. Δεν είναι δυνατόν επίσης να οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ενώ και στην εθνική οδό, στο ΒΟΑΚ, δεν είναι δυνατόν να αναπτύσσονται ταχύτητες ως και 180 χλμ, όταν μιλάμε για έναν δρόμο καρμανιόλα. Δεν είναι δυνατόν να αναπτύσσουν οι μοτοσικλετιστές ταχύτητες που μόνο σε πίστες πρέπει να καταγράφονται», καταλήγει ο κ. Λιονάκης.


creteplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...