Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

"Μαϊμού" λογιστής προσπάθησε να εξαπατήσει ηλικιωμένο


Ο κατάλογος των περιπτώσεων με τους απίθανους και ευρηματικούς ρόλους που παίζουν επιτήδειοι για να εξαπατήσουν ηλικιωμένους με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα δεν έχει τελειωμό.

Από το ρόλο του εφοριακού για να αποσπάσουν χρήματα για δήθεν χρέη των παιδιών τους στην εφορία, το ρόλο φίλου του γιου τους, το ρόλο φίλου του οικογενειακού γιατρού, το ρόλο του συγγενικού προσώπου, στο ρόλο του υπαλλήλου του ΙΚΑ για να τους αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία γιατί είναι από τους υπερτυχερούς που κληρώθηκαν και κέρδισαν 500 ευρώ από την δωρεά του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη στο ΙΚΑ, στο ρόλο του «μαϊμού» ιερέα που εξαπατούσε επικαλούμενος τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο και την Εκκλησία κάνοντας έρανο.

Άλλο ένα νέο σενάριο έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των σεναρίων. Αυτή τη φορά από την Ιεράπετρα, με προσπάθεια εξαπάτησης 93χρονου από «μαϊμού» λογιστή που ζητούσε επειγόντως τον γιό του για να εισπράξει την επιστροφή φόρου 4.500 ευρώ από την ΔΟΥ Ιεράπετρας, η οποία ως γνωστόν έχει ένα χρόνο τώρα καταργηθεί.

Ο 93χρονος πήγε στο τοπικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας για να κάνει ανάληψη χρημάτων και επέστρεψε στο σπίτι του.

Στην έξοδο από το σπίτι του τον πλησιάζει ένα πράσινο επιβατικό αυτοκίνητο με οδηγό ένα νεαρό άτομο που του συστήθηκε ως λογιστής, χρησιμοποιώντας για πειστικότητα ψεύτικο επώνυμο φερέγγυου και επώνυμου Γεραπετρίτη.

Του ζήτησε 600 ευρώ για να κατατεθεί ο φάκελος με τα έγγραφα της επιστροφής φόρου και δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο άλλης μέρας γιατί έληγε η προθεσμία έως το μεσημέρι και ο γιος του θα έχανε τα χρήματα και την μεγάλη ευκαιρία αν δεν κατέθεταν εκείνη την ημέρα τα έγραφα στην τοπική ΔΟΥ.

Όταν ο ηλικιωμένος τον ενημέρωσε ότι το τοπικό γραφείο της ΔΟΥ Ιεράπετρας έχει καταργηθεί και έχει μεταφερθεί στον Άγιο Νικόλαο, ο θρασύς νέος του ζήτησε να πάνε μαζί στον Άγιο Νικόλαο για να καταθέσουν τον φάκελο με τα έγγραφα της επιστροφής του φόρου «για να μην χάσουμε την ευκαιρία που λήγει σήμερα».

Λίγο έξω από την πόλη σταμάτησε και του έδωσε απόδειξη είσπραξης 600 ευρώ για την αμοιβή και τα έξοδα του φακέλου και ζήτησε να υπογράψει την απόδειξη και να τον εξοφλήσει.

Ψυλλιασμένος ο ηλικιωμένος του ζήτησε να τον φέρει σε επαφή μέσω κινητού με τον γιό του, που μένει στο Ηράκλειο, για επαλήθευση.

Ο Θρασύς νέος «τηλεφώνησε» στον γιό του ηλικιωμένου αλλά η φωνή στο κινητό δεν έμοιαζε καθόλου με την φωνή του γιου του. Τότε ο ηλικιωμένος πείσθηκε ότι έπεσε θύμα πλεκτάνης του νεαρού και πετάχτηκε έξω από το όχημα φοβούμενος για την ασφάλεια του.

Ο «ανιψιός» επώνυμου ιατρού της Ιεράπετρας

Ο ίδιος έχει πέσει θύμα απάτης μαζί με δεκάδες ηλικιωμένους από την Ιεράπετρα και την ευρύτερη περιοχή πριν ένα χρόνο, από νεαρό άτομο που συστηνόταν ως «ανιψιός» επώνυμου ιατρού του νοσοκομείου Ιεράπετρας που δήθεν ήλθε από την Κύπρο να τον συναντήσει, και του κρατάει και ένα δέμα, αλλά ο γιατρός απουσιάζει.

Προσποιούταν ότι με την ευκαιρία της επίσκεψης του έφερε μαζί του φωτογραφικές μηχανές τις οποίες είχε «ψωνίσει» από τα καταστήματα του αεροδρομίου της Λευκωσίας και τις πρόσφερε σε συμφέρουσες χαμηλές τιμές.

Οι φωτογραφικές μηχανές για τους ανυποψίαστους ηλικιωμένους και ακάτεχους σε αυτή την τεχνολογία, δεν ήταν παρά μόνο κάποια κουφάρια μηχανών προηγούμενων δεκαετιών που δεν είχαν καμία απολύτως αξία.

Τα περιστατικά εξαπάτησης κυρίως ηλικιωμένων με σκοπό τη ληστεία έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο σε όλη την χώρα.

Το σίγουρο είναι οι οικείοι των ηλικιωμένων θα πρέπει να τους προειδοποιούν συνεχώς και να τους ενημερώνουν έτσι ώστε να συγχρονιστούν και να προετοιμαστούν για τα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η κοινωνική και οικονομική κρίση που βιώνουμε.flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...