Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη
Το ζήτημα των εικονικών πολιτικών γάμων ανάμεσα σε γυναίκες υπηκόους Ευρωπαϊκών χωρών και σε άνδρες υπηκόους τρίτων χωρών, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με σκοπό να αναγνωριστούν οι παράνομοι μετανάστες ως σύζυγοι πολιτών της ΕΕ, αναδεικνύει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και ζητά την επανεξέταση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην τέλεση πολιτικών γάμων
Σύμφωνα με δημοσιεύματα για το δελτίο αίτησης ασύλου, η χρέωση κυμαίνεται στα 1000 ευρώ, για την έκδοση άδειας διαμονής 4.500 (αν ο αλλοδαπός είχε θεώρηση εισόδου 3.500 ευρώ). Το τίμημα για την πραγματοποίηση του γάμου σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ξεκινά στις περισσότερες περιπτώσεις από το ποσό των 5000 χιλιάδων ευρώ ανάλογα τις υποχρεώσεις.
Όπως αναφέρει στην παρέμβασή του ο κ. Λ. Αυγενάκης: «Παράλληλα, αρκετές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί και στο Νομό Ηρακλείου, όπου κατεγράφη μεγάλος αριθμός πολιτικών γάμων Πακιστανών και Νιγηριανών με γυναίκες Βουλγαρικής υπηκοότητας».
«Οι δημοτικές αρχές ωστόσο, συνεχίζουν την τέλεση γάμων αφού είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον υπάρχοντα νόμο του 2003, δηλαδή την αναγγελία του γάμου 8 μέρες πριν, πιστοποιητικά ότι δεν είναι αμφότεροι παντρεμένοι και την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή χαρτί παραμονής στη χώρα(έστω προσωρινής)που διαθέτει σχεδόν το σύνολο των λαθραίων που εισέρχεται στη χώρα λαμβάνοντας το από τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις ή πλαστογραφώντας και παραχαράσσοντας τα στοιχεία», κάτι που όπως σημειώνει ο κ. Λ. Αυγενάκης, «αδυνατούν να αντιληφθούν έγκαιρα οι δημοτικοί υπάλληλοι».
Η όλη διαδικασία περιέχει πολλές αμφισβητήσεις για την νομιμότητά της και πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεδομένης βέβαια και της εκμετάλλευσης από επιτήδειους της αδιέξοδης κατάστασης στην οποία βρίσκονται πολλοί αλλοδαποί- παράνομοι μετανάστες.
Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν υπάρχει σχεδιασμός για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του φαινομένου των «λευκών γάμων» και εάν έχουν διεξαχθεί έρευνες στα δημοτολόγια για τις μεταβολές οικογενειακής κατάστασης, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις «λευκών γάμων»;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου